Bæredygtig – byg og økonomi

Vi deler vores viden om bæredygtighed her på sitet. Det gælder de beslutninger, der taler for bæredygtighed, som vi har taget i design og projekteringen, og den viden der vil guide de bæredygtighedsvalg vi kommer til at tage under byggeriet. Som illustrationen viser, fokuserer vi på tre områder: Udvikling og byggeri, liv og drift samt nedrivning og genanvendelse. Inden for hvert område ser vi på miljø og klima, sociale aspekter og økonomi. 

Social bæredygtighed omfatter menneskers liv og velbefindende, både for dem der producerer materialer og for dem der skal bo i huset, og her med fokus på indeklima, tryghed og fællesskab. 

Økonomisk bæredygtighed handler om prisen og værdien af produkter, herunder produktionspris, brugsudgifter samt vedligehold og reparation.
Vores mål er at tage prioriterede og velovervejede valg i planlægningen og byggeprocessen. Der vil senere følge beregninger af økonomien (budget) for både et traditionelt træhus og et hus med de bedste og mest bæredygtige løsninger.

Materialesamling

Vi stræber efter et hus, der kan anvendes og sælges som et enfamiliehus, men som ikke er kæmpestort ej heller et 'tiny house'. Samtidig ønsker vi at gøre det nemt at leve mere bæredygtigt i hverdagen – eksempelvis arbejder vi med et velintegreret affaldssorteringssystem, der er nemt at bruge hele vejen ud til renovationsbilen, og for det der skal på genbrugsstationen.

Målet er at anvende biobaserede materialer med fokus på arbejdsmiljø, indeklima og bygbarhed, tilpasset lokale muligheder. Flere af de biobaserede materialer, vi har valgt, har et negativt klimaaftryk, da de oplagrer CO2. Vi foretrækker således at anvende den fornybare ressourcer træ som grundstamme i huset.

Bæredygtighedsguide for huset

Økonomi

  • Skalerbarhed: Vi tilstræber en kvadratmeterpris på 12.500 kr. inkl. moms, men også interessante arkitektoniske valg og selvbyg.

Klima

  • LCA-målsætning: 2,5 kg CO₂eq/m²/år, herunder indlejret CO₂.
  • Mest mulig selvforsynende = solceller, jordvarme, opsamling af regnvand.
  • Vi har fokus på så vidt muligt at anvende lokale håndværkere og lokale materialer.

Hensyn til naturen omkring os

  • Enkelt er godt: Fokus på at bevare egetræet, flytte mindst mulig jord, spare tid og økonomi
  • Hus på terræn: Vi søger løsninger for fundament og terrændæk, der står direkte på terræn.

Holdbar arkitektur

  • Indeklima: Fokus på bedre indeklima med hensyn til akustik, afgasninger, støj, stabilt fugtniveau og temperatur.

Biogene materialevalg

  • Materialeanvendelse: Materialerne skal anvendes hensigtsmæssigt i forhold til drift og brug, både indvendigt og udvendigt, og med konstruktiv beskyttelse af konstruktioner og overflader.

Forskere fra Aarhus Universitet, Danmarks Tekniske Universitet og Syddansk Universitet har i forskningsrapporten ’The safe operating space for greenhouse gas emission’, finansieret af ’Boligbyggeri fra 4 til 1 planet’, peget på, at en væsentlig reduktion af CO2-udledningen for boligbyggeriet er nødvendig. Det anbefales, at boligbyggeriets klimaaftryk reduceres til mellem 1/4 og 1/5, hvilket svarer til ca. 2,5- 2,0 kg CO2-ækv./m²/år, inden 2030 (https://www.4til1planet.dk/). Se gerne Bolius for mere viden om og begrebsafklaringer for bæredygtigt byggeri.

Se også nedenstående materialepyramide.

Kilde: https://www.danskeark.dk/page/materialepyramiden

Vi ønsker med byggeriet af Under Egen at bidrage til denne reduktion af klimabelastningen. Vi er dog klar over, at ethvert byggeri efterlader et klimaaftryk. Det kræver ressourcer og energi at fremstille byggematerialerne, bygge bygningen, drifte og vedligeholde den samt senere, at skaffe den af vejen. Målet er at udvikle og opføre en sund og attraktiv bolig, som reducerer det samlede klimaaftryk fra vugge til grav og som samtidig er økonomisk bæredygtig for os. Vi har haft arkitektoniske ønsker, der ikke altid har været optimale for bæredygtigheden, men som støtter et bedre socialt liv og fremmer biodiversitet. For eksempel har bygningen af huset omkring egetræet krævet flere materialer, men vi forventer, at det skaber et bedre socialt miljø og større biodiversitet.

Et andet eksempel, hvor materialepyramiden har hjulpet med bæredygtige valg, er vinduerne, hvor vi i første omgang ønskede træ-alu, men efter et kig i materialepyramiden og med blik for det brede udhæng, vurderede vi at det er muligt, uden væsentlig mere vedligehold, at spare alu-delen af vinduerne, da aluminium er det mest CO2 belastende materiale af alle.

En LCA, også kaldet en livscyklusvurdering (Life Cycle Assessment) bruges til at opgøre klimaregnskabet for en bolig, ting du bruger og materialer der indgår. En LCA indeholder produkt, byggeproces, brug og endelig levetid. Til at lave en bæredygtighedsvurdering vil vi bruge gratisprogrammet LCAbyg 2023 fra Aalborg Universitet, og dermed opgøre klimaregnskabet for etableringen og driften af boligen.

Træ og andre biobaserede materialer giver et lavt CO2-aftryk og er fornybare ressourcer. Med god konstruktiv beskyttelse, som brede udhæng, kan cedertræsbeklædningen holde i over 50 år uden brug af maling, og således ingen kemisk påvirkning. Vi vil også bruge genbrugsmaterialer, hvor det er muligt, for at reducere brugen af nye ressourcer. I konstruktionen af sokkel og terrændæk, arbejder vi med reduceret brug af beton ved anvendelse af L-elementer og plastikarmering frem for stål. L-elementerne er lette og skåner ryg = bedr arbejdsmiljø. Vi vil bevare al jord på grunden med henblik på at skabe organiske former i haven og samtidigt reducere transport for bortskaffelse af jorden. 

Træfiberisolering giver mulighed for en diffusionsåben og åndbar konstruktion, hvilket er godt for både arbejdsmiljøet og indeklimaet samtidigt med, at det oplagrer CO2. Vi overvejer produkter som Steico, Thermocell og Woodfiber, hvor de to sidste er danske producenter. Se også COREWOODs beskrivelse af biobaseret isolering.

Jordvarme

Gulvet vil have vandbaseret gulvvarme monteret i isoleringsvarmeplader, med lav fremløbstemperatur, der er hurtigt regulerbart med mulighed for natsænkning. Øverst et trægulv af eg fra familiens skov. Beklædningen på vægge og loft, vil primært være træprodukter eller Naturpladen og målet er begrænset brug af fibergips. 

Vi planlægger at bruge jordvarme eller fjernvarme, hvis det økonomisk bedre kan svare sig og varmegenvinding på ventilationsanlægget. Vi vil opsamle regnvand til brug i toilet, vaskemaskine, bilvask og havevanding.

LED spot

Som foreskrevet anvendes LED-lys over alt. 

Vi monterer et større solcelleanlæg med oplagringsbatteri, så huset med lavenergistatus, kan være selvforsynende. Vi drømmer om at huset i sidste ende kan blive et hus med +energi status. Det må tiden og målinger vise.

Solcelleanlæg

Den ydre konstruktion, vil reducere opvarmning ved at bruge brede udhæng, som skygger for vinduer om sommeren og opvarmer rum om vinteren. Egetræet vil også give skygge til huset og dermed mindre brug for afkøling om sommeren.